Hívjon még ma:

06 30 87 87 870


Új klíma beszerelése

Klíma telepítése…

I.rész

Klímaszereléssel kapcsolatos fontos tudnivalók.

Amennyiben Ön klímaszerelés után érdeklődik, akkor több szempontot kell figyelembe ezért ebben a leírásban összegyüjtöttük  a klímaszereléssel kapcsolatos fontos tudnivalókat, teendőket.  Egy klímaszerelés a készülék költségével együtt néhány 100 ezer forinttól akár több millió forintig terjedhet ezért nagyon fontos meghatározni, hogy mire is szeretnénk használni, illetve milyen fontos funkciókat várunk el a készüléktől. Természetesen e mellett célszerű minél jobban megismerni a klímaszerelésre vonatkozó szabályokat is.

 • mikor érdemes belevágni
 • milyen kritériumoknak kell megfelelni,
 • mekkora költséggel jár a klímaszerelés,
 • hova érdemes elhelyezni a klímát,
 • ki az aki felszerelheti a klímaberendezést,
 • érdemes-e házilag felszerelni a klímaberendezést,
 • milyen típusút legyen
 • melyik a legjobb megoldás,
 • kivel érdemes klímát szereltetni

Első és legfontosabb, amivel minden képen tisztában kell lennie, hogy hivatalosan ki és milyen feltételekkel telepíthet klímaberendezést és hogyan lehet a légkondicionálót megvásárolni, valamint hol érdemes vásárolni…

Az Európai Unió és a Kormány a környezetszennyezés valamint az üvegház hatású hűtőközegek visszaszorítása érdekében 2015-től egy egyedi szabályozás lépetetett életbe a klímaberendezések értékesítésével és beszerelésével kapcsolatban.

A 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet a fluortartalmú üvegházhatású hütőközeggel és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek, végzéséről annak szabályozásáról rendelkezik.

Mivel a légkondicionáló berendezések üvegházhatású hűtőközeget tartalmaznak ennek kibocsájtásának visszaszorítása érdekében a kormány, jelentős intézkedéseket tett és tesz folyamatosan.

A rendelet értelmében csak és kizárólag olyan vállalkozás végezhet klímaszerelési és értékesítési tevékenységet, aki rendelkezik a szükséges képesítéssel, felszereléssel és regisztrálva van a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál. Abban az esetben, ha a vállalkozás vagy szerelő nem rendelkezik a megfelelő képesítéssel, nem szerelhet, és nem helyezhet üzembe klímaberendezést. Részletesebb információkat az alábbi honlapon talál http://nkvh.kormany.hu/

A klímatelepítés folyamata

Klímaszerelés megkezdése előtt érdemes kikérni szakember tanácsát, aki egy helyszíni felmérés alkalmával javaslatot ad a leg megfelelőbb megoldásról. 

Az AsKlíma honlapon több készüléket is meg tud tekinteni, rengeteg információval segítve a választást, a döntést. Megnézheti, hogy milyen klíma fajták vannak.

 1. Légkondicionáló telepítése előtt, kiválasztási és elhelyezési szempontok

Egyszerű esetekben, például ha egy helységet szeretne klímatizálni  családi házban vagy panel lakásban, nem feltétlen  szükséges az előzetes felmérés. Elég a készüléket és annak teljesítményét kiválasztani. A helyszínre érkező kollégák a telepítés megkezdése előtt  közösen megbeszélik a legmegfelelőbb elhelyezést.

Több készülék igény vagy bonyolultabb szerelési helyzetekben például tetőterek, belvárosi lakások, üzletek, irodák, esetén mindenképpen szükség van előzetes felmérésre, konzultációra.

 1. Mono split klíma telepítés

A leggyakoribb és leggyorsabb megoldás a sokak által jól ismert inverteres split klíma telepítése. Ezek a berendezések széles típus és teljesítmény választékban kaphatóak, szinte minden helyre könnyen telepíthetőek és árban is kedvezőek.

Sok esetben viszont nem biztos, hogy ez a leg jobb megoldás. Számtalan más kialakítás és rendszer elérhető, léteznek légcsatornázható, kazettás, mennyezeti, parapet és konzol beltéri egységek is. Ez a helyzet főleg új építésü, vagy fűtés korszerűsítés előtt álló házaknál fontos, hiszen nem csak hűteni lehet a berendezésekkel…

 1. Multi klíma szerelés (több beltéri egységgel rendelkezik)

Több helység klímatizálása esetén sokszor előtérbe kerül multi klímák telepítésének lehetősége. Főleg abban az esetben, ha a kültéri egységek elhelyezésére kevés hely áll rendelkezésre. Alapvető működésük és szerelésük is hasonló a mono split klímákhoz. Előnyük, hogy egy kültéri egységre akár több különböző teljesítményű és kialakítású beltéri egység is telepíthető. A multi klímák szerelésének összköltsége általában magasabb költséggel jár, mint több mono split klíma szerelése.

Klíma elhelyezése a lakásban (a kültéri és beltéri egységek elhelyezésének kritériumai)

A beltéri és kültéri egységek elhelyezése szempontjából nagyon fontos kérdés a szerelhetőség és a megfelelő légáramlás. Egy berendezést nem csak a telepítéskor kell tudni megközelíteni, hanem az évenkénti karbantartás, vagy esetleges javítás esetén is.

A könnyű hozzáférés a beltéri egységek esetében általában megoldható. A beltéri egységek elhelyezésénél a szerelhetőségen felül nagyon fontos a huzatmentes elhelyezés és a jó légelosztás.

Nagyobb légterű helységek pl. nappali esetében a huzat hatás csökkentését könnyű megoldani akár 2 db kisebb beltéri egység elhelyezésével. Kisméretű szobákban, főleg a háló szobáknál a készüléket úgy kell elhelyezni, használni, hogy az ne fújjon az ott lévőkre. Lehetőség szerint kerüljük azt a megoldást, hogy egy nagyobb készüléket telepítünk egy szűk folyosóra és a szobaajtókat nyitva hagyva várjuk a hűtött, fűtött  levegő beáramlást. Ez a megoldás azért nem előnyös, mert  a készülék gyorsan lehűti a szűk légteret és ez által leszabályoz, vagy akár le is kapcsolja a hűtést és főleg a fűtést, tehát nem lehet kihasználni a készülék nagy teljesítményét. Viszont erre is vannak praktikus megoldások amit a helyszínen lehet kivitelezni.

Egy nyitott ajtón keresztül, hacsak a klíma nem az ajtóval szemben van elhelyezve, igen csekély mértékű levegő képes átcserélődni. Ha a szoba hőterhelése nagyobb, mint amennyi az ajtón beáramlik nem sokat fog érni a folyosón elhelyezett klíma. Azonban egy jól szigetelt lakás esetén jelentősen tudja mérsékelni a meleget egy központi helyen, elhelyezett készülék.

 1. Klíma kültéri szerelés

A kültéri egységek helyének kiválasztásánál nagyon fontos, hogy a úgy legyen felszerelve, hogy azt akár szét is lehessen szedni anélkül, hogy le kelljen szerelni. Bár ez sok esetben pl. panelházak esetén nem nagyon kivitelezhető.

Gyakran lehet találkozni olyan klímatelepítésekkel, ahol a kültéri egységet nem lehet megközelíteni, vagy csak nagyon nehezen, alpinista módszerrel. Ezeket az elhelyezési helyeket lehetőleg kerüljük el, mert egyrészt a klímatelepítés is jóval többe kerül másrészt pedig a karbantartásnál és esetleges javításnál, szintén körülményes és költséges lehet.

A klíma kültéri egységek elhelyezésénél fontos a megfelelő oldaltávolságok betartására a levegő áramlás érdekében. Minden készülék katalógusában meg vannak adva a kültéri egységekre vonatkozó szerelési távolságok.  A kültéri egységeket tilos bármilyen zárt helyre beszerelni azokat bedobozolni, még a szellőző rácsok is túl nagy ellenállást adnak a ventilátornak és nagyon lerontják a hatásfokot. Ha mégis elkerülhetetlen a bedobozolás, akkor gondoskodni kell a mesterséges légutánpótlásról akár kiegészítő ventilátorok alkalmazásával.

 1. Klíma kültéri padlástérben történő elhelyezése

Mindenképen kerüljük a kültéri egységek padlástérben történő elhelyezést, A hatalmas légterű jól átszellőztetett helyeken, általában elhelyezhető, de ezeknél is körültekintően kell eljárni. Semmi képen se tegyük a klíma kültéri egységet olyan padlásra ahol nincs megfelelő szellőjárás. Zárt padláson nyári melegben akár 50-60 fok fölé is mehet a hőmérséklet. A kültéri egységek  43-45 fokos külső hőmérsékletre vannak optimalizálva. A szellőzés nélküli padlásteret a kültéri egység folyamatosan fűti ezért ott a hőmérséklet hamar kritikus szintre emelkedik és a készülék nem képes leadni a hőt. A beltéri képtelen lesz a megfelelő hűtés kialakítására. A kültéri egység a szellőzés nélküli helyeken szabályosan felforr, sőt fel is gyulladhat.

 1. Klíma tetőre szerelve

A kültéri egységeket lehet lapos vagy ferde tetőre telepíteni. A kültéri egység lapos tetőre történő telepítése esetén  ki kell emelni, mert nyáron a nagyon felforrósodott tető ontja magából a meleget, ami ronthatja a készülék hatásfokát. A szél elleni védelemről is gondoskodni kell. Ha nem megoldható a tetőhöz való rögzítés, akkor le kell súlyozni.

A ferde tetőre történő klímaszerelés esetén a szakszerű rögzítésre a szél elleni védelemre és a beázás elkerülésére is nagy gondot kell fordítani. A kereskedelemben több féle, állítható dőlésszögű tetőkonzolt lehet beszerezni. Álltalában ehhez magasabb szerelési költség társul.

A fatetőre, könnyű szerkezetes házakra történő telepítésnél kiemelten kell figyekni a rezgés csillapítására. Különböző gumibakokat lehet a kültéri egység alá tenni, de sok esetben ez sem segít… Ilyen esetekben a legjobb megoldás a padlóra elhelyezni.

 1. Klímatelepítés társasházi lakások esetén

Nagyon sok esetben problémás a klímaszerelés. A legnagyobb gondot általában a kültéri egység elhelyezése okozza. Mielőtt bárki belefogna a telepítésbe mindenképen érdemes megkérdezni a társasház közösképviselőjét esetenként a szomszédokat a kültéri egység elhelyezéséről. Ha egy társasház oldalán egyetlen kültéri egységet sem lát, akkor elkezdhet gyanakodni azon, hogy nem lesz megfelelő támogatás a cél elérése érdekében.

 1. Klímatelepítés Budapesten és vidéken

Budapesten, vidéki városokban  vannak olyan frekventált, műemlék vagy műemlék jellegű épületek melyek homlokzatára  de némely épületben belülre/ körfolyosó/ egyáltalán nem engedélyezett a klímatelepítés. Társasházakban is előfordul a tiltás ha a közgyülésen a klimatelepitésről nemmel szavaz a többség…

Az ilyen helyeken is van megoldás, igaz jóval drágább a kivitelezése…

A kültéri egységek elhelyezésére a szabályozás kerületenként, városonként változó, de a legtöbb önkormányzat nem is foglalkozik vele, főleg ameddig valakinek nem szúr szemet vagy nem zavaró.

 1. Klímatelepítés teraszra, erkélyre

Társasházak esetén szerencsés helyzetben van, aki rendelkezik terasszal,erkéllyel, mert oda álltalában könnyen el lehet helyezni a kültéri egységet. Vannak olyan épületek ahol még az erkélyre történő elhelyezés esetén gondoskodni kell a megfelelő takarásról mert különben csak a bosszúságot okoz…

 1. Kültéri egység lakásban történő elhelyezése

Ezt semmi esetre sem javasoljuk. Ha mégis ide jut a kivitelezés akkor az 5. pontban leírtak alapján van megoldás.

 1. Ablakklíma telepítése

Szűk ös hellyel rendelkezőknek volt korábban megoldás, illetve ma is, mert újabban ismét kapható inverteres kivitelben.

 1. Klímatelepítés családi házba

Családi házak esetén a klímaszerelés viszonylag egyszerű, de a szomszédot illik megkérdezni, ha felé néz a kültéri és közel van a kerítéshez. A családi házak klímatizálása eseten akár több helység is szóba kerülhet. Sokszor praktikus főleg esztétikai szempontból a multi klíma alkalmazása. A rendszer előnye, hogy egy kültéri egységre több beltéri egységet lehet csatlakoztatni ezáltal, nem rondítja el a sok kültéri az épületet. A multi klímák telepítése esetén  magasabb gép és szerelési költséggel kell számolni.

Több szintes családi házaknál általában a hálószobák a tetőtérben helyezkednek el. Mivel itt sokkal nagyobb a hőterhelés ezért könnyebben melegszenek fel. Itt a négyzetméter kalkuláció nem megfelelő számítási alap.

Ha nincs függőleges falfelület ahová a beltéri ehgységeket lehetne telepíteni, akkor a parapet vagy mennyezeti klímák alkalmazása jöhet számításba. Amennyiben álmennyezet vagy könnyűszerkezetes a mennyezet, akkor akár a mennyezetbe épített kazettás beltéri egységeket is lehet alkalmazni. Ezek a készülékek viszont drágábbak mint az oldalfali megoldások, viszont helykihasználás szempontjából praktikusak.

Tetőterek esetén, főleg ha sok helység van, elképzelhető gondolat a központi légcsatornás megoldás kiépítése. Ezeket utólagosan is be lehet szerelni nem, jár nagy felfordulással, ha a mennyezet fa vagy gipszkarton. A rendszer lényege, hogy a padlástérben elhelyezünk egy központi egységet, ami a hideg vagy meleg levegőt légcsatornákon keresztül juttatja el a szobákba. Ez a megoldás nagyon komfortos légelosztás és zaj szempontjából is, szinte hallhatatlan nem kelt olyan huzat érzetet, mint a hagyományos klímák.  A légcsatornás klímáknak is van kültéri egysége ezek szerelése megegyezik oldalfali társaikéval.

A légcsatornás központi klimatizálás hátránya, hogy helységenként nem szabályozható a hőmérséklet.  

 1. Klímatelepítés panellakásba

Szigeteletlen panellakások esetén a nyári hőmérséklet elviselhetetlen határokat feszeget és szinte élhetetlenné teszi a panellakásokat. A beton falak nappal szívják magukba a meleget, este, pedig mint egy jó hőtárolós kályha, nem hagyják kihűlni az épületet.

A legtöbb klímaszerelőnek a panellakásokban történő klímaszerelés nem okoz problémát, rutin feladat a legnagyobb nehézséget a beton falak fúrása okozza, de egy jól felszerelt csapatnak nem akadály.  A betonkocka lakások  esetén a kültéri egységet az erkélyre lehet elhelyezni, vagy az ablak alá.

Klíma telepítés szabályai

A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete alapján építési engedély nélkül végezhető tevékenységek:

Napenergia-kollektor, szellőző-, klímaberendezés-, riasztóberendezés, villámhárító-berendezés, áru- és pénzautomata, kerékpártartó, zászlótartó építményen vagy építményben való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit

 • megváltoztatni
 • átalakítani
 • elbontani
 • kicserélni
 • megerősíteni
 • újjáépíteni

Esetenként ettől eltérhet az önkormányzatok rendelkezése, főleg műemlék épületeknél és épület homlokzatoknál. Érdemes érdeklődni az illetékes építési hatóságnál a kellemetlenségek elkerülése érdekében!

 1. Klíma elektromos bekötése

Gyakori kérdés, hogy mennyit fogyaszt a klíma, mennyi áramot vesz fel, elbírja-e a hálózat?  Egy korszerűbb épület esetén egy normál 2,5-3,5 kW közötti klímát minden szabványos hálózatnak el kell bírnia. A készülék névleges hűtő-fűtő teljesítménye nem egyenlő a villamos teljesítménnyel. Vagyis egy normál 3,5 kW-os inverteres klíma nem 3,5 kW áramot fogyaszt, hanem ennek az értéknek maximum a harmadát kb. 1000-1200 Wattot.

Régebbi építésű épületek, alumínium vezetékek esetén sem okoz gondot de  érdemes lehet  felülvizsgálni a rendszert.   Hosszabbító alkalmazása megoldás, de nem javasolt.

 1. Klíma kondenzvíz elvezetés

Sok esetben zavart kelt az emberek fejében a klíma kondenzvíz elvezetése. Nyáron sokan azt látják, sőt sokan érzik is mikor a klímából kivezetett kondenzvíz a fejükre csöppen a járdán sétálva. Sokan hiszik azt, hogy a klíma kültériből csöpög a víz, de az igazság az, hogy a pára a klíma beltériben csapódik le és az van kivezetve. A kondenzvíz képződés  nyáron bent a beltéri egységben, télen, pedig ha fűtésre használják a klímát akkor g a kültéri egységben. A keletkezet kondenzvizet minden esetben megkell oldani, illetve elvezetéséről  gondoskodni  kell. Erre több lehetőség is kínálkozik.  Egyik megoldás az általánosan legtöbbször alkalmazott gravitációs elvezetés azaz bizonyos lejtést kell adni a beltéri egységtől a kivezetési pontig. Ez lehet kültér, gyüjtőedény, mosdó, vagy szifon… A másiok megoldás a cseppvíz szivattyú alkalmazása.Ebben az esetben beltéri egység kondenzvizét lehet akár a mosogatóba, wc-be, fűrdőbe vezetni. Itt a kondenzvíz útja már szabadon választható.

Abban az esetben, ha a klímát fűtésre is akarjuk használni akkor a kondenz víz elvezetéséről gondoskodni kell kivéve ha a csöpögő víz nem okoz senkinek kellemetlen perceket. Ebben az esetben  a kondenzvíz cső fagymentesítéséről gondoskodni kell. Léteznek vékony fűtőszálak, melyeket be lehet szerelni a kondenz csőbe és akkor télen nem fog belefagyni a víz. Amennyiben ezt nem csináltajuk meg úgy a kültéri egység kondenzvize befagy a csőbe ami a kültéri egységünk meghíbásodását is okozhatja.

Fontos!
Mielőtt a klímavásárlás megtörténne elkelldöntenünk, hogy a készüléket csak hűtésre és kiegészítés képpen-kora tavasszal, késő ősszel- akarjuk fűtésre használni, vagy télen is akarjuk tartósan használni. Amennyiben az utóbbi akkor fontos, hogy a készülék  “Fütésre optimalizált” legyen. Az ilyen késszülékek -25,-30°C-ig tudnak fűteni, míg a hűtő-fűtő társaik csak maximum -15°C-ig.

II. rész

Hűtés-Fűtés télen-nyáron
Az AsKlímánál mindent megtalálok…

Klíma szerelés lépései, folyamata

A klímaberendezés kiválasztása után fontos lépés a kellő szakértelemmel, tudással rendelkező szakember.  Egyrészt, azért mert a nem megfelelő klímaszerelésből adódik a meghibásodások túlnyomó része. Másrészt, pedig azért mert a klímaszerelést csak a megfelelő hatósági vizsgával rendelkező regisztrált vállalkozás és annak szerelője végezhet.

A klímaberendezés gyártók mindegyike csak és kizárólag „F gáz” vizsgával rendelkező klímaszerelő által beszerelt számlával igazolható, szakszerű beszerelést és hitelesített garancialevelet fogad el. Ennek hiánya a garancia azonnali megszűnését eredményezi, és saját költségünkre kell megjavíttatni a készüléket.

Klímaszerelésnél a csövek elhelyezésére kétfajta megoldás létezik. Egyik a falon kívüli dekor csatornába történő szerelés a másik módszer, ha a klíma csöveket a szerelés előtt bevésik a falba. Ezt klíma előcsövezésnek szoktuk nevezni. Az utóbbi sokkal esztétikusabb, de általában nagyobb költséggel is jár.

 1. Klíma alapszerelés

Klíma alapszerelésnek hívjuk azt a szerelési távolságot, aminél még nem számolnak fel a cégek további szerelési díjat. Egy alapszerelés általában 3m klímacsövet, dekor csatornát, kondenzvíz csövet, kültéri tartó konzolt, elektromos kábeleket, tartalmaz valamint egy főfal átfúrását és a rendszer teljes szerelési beüzemelési költségét tartalmazza.

Az alapszerelési díj felett az elszámolás alapja a méterenkénti csövezési távolság, valamint az egyéb járulékos költségek. Külön díjtételt jelent, ha a kondenzvizet a klíma csövekkel ellentétes irányba kell vezetni, ez vonatkozik az elektromos kiépítésre is. További költségeket jelent, ha több válaszfalon keresztül kell a klímacsöveket vezetni, ha nagyobb szerelési magasság, ha a kültéri egységet tetőre kell szerelni vagy állványozási, esetleg alpinista munka szükségeltetik.

Split klímák szerelésénél, ha a kültéri és beltéri egységek között nagyobb a távolság s a csatorna elhelyezése nem túl esztétikus. A kondenzvíz elvezetés miatt a klíma csatornákat nem lehet felfelé vezetni, hacsak nem vezetjük külön nyomvonalon a kondenzvizet, de ez akkor még egy cső, vagy plusz csatorna megjelenését eredményezi.

A klímatelepítés gyakorlata falon kívüli dekor csatornában történő szerelés esetén.

 • klíma beltéri egység helyének meghatározása, alaplap felszerelés
 • klíma hűtőköri vezetékek és kondenzvíz elvezetés nyomvonalának kijelölése, falfúrások elkészítése
 • klíma dekor csatorna felszerelése
 • hűtőköri vezetékek, kondenzvíz elvezetés, kommunikációs vezeték kiépítése
 • klímaberendezés kalorikus és elektromos bekötése
 • elektromos betáp kiépítése
 • nyomáspróba, vákumolás, beüzemelés
 • a szükséges dokumentumok kitöltése, kioktatás a helyes használatra, próbaüzem
 • takarítás a helyszín rendbetétele
 1. Klíma előcsövezés

A klímacsöveket érdemes új építés, vagy felújítás esetén előre a falban elhelyezni. Ez a megoldás egyrészt sokkal esztétikusabb, mert nem látszanak a csövek, másrészt nem kell komprumisszumot kötni az elhelyezéssel kapcsolatban. Sokszor fordul elő ,hogy a beltéri és kültéri egységet, nem lehet oda elhelyezni ahová a leg optimálisabb lenne, mert nem lehet utólag falon kívül esztétikusan kivezetni, vagy nagy lenne a szerelési távolság.

A klímaberendezések előcsövezésénél el kell helyezni a falba a szigetelt hűtőköri rézcsővezetékeket, a kondenzvíz elvezető csövet valamint az elektromos betáp és vezérlés kábeleit. Ha ezek megvannak, akkor utólag már csak a kiválasztott klímaberendezést kell felszerelni és beüzemelni. Ha ön szeretné előre megcsináltatni a klímavezetékek kiépítését, akkor ezt érdemes  klímatechnikai szakemberrel elvégeztetni, vagy legalább tanácsot kérni. A rosszul elkészített kiállások és nyomvonalak  sok bosszúságot okozhatnak, sőt még a klímaberendezés meghibásodását is okozhatják.

 1. Klímaszerelő doboz

Abban az esetben, ha klíma előcsövezés történik, van lehetőség egy szerelő doboz elhelyezésére a beltéri egység helyénél. Ez a szerelő doboz elrejti a klímacsöveket és lehetővé teszi a beltéri egység utólagos felszerelését, addig a csövek szem elől elrejtve a falban vannak eltakarva.

 1. Klímaszerelési, csövezési távolság.

Minden klímaszerelésnél figyelembe kell venni a kültéri és beltéri egység közötti távolságot. Ez a távolság általában az elszámolás alapja, ami a tényleges nyomvonalat jelenti, nem légvonalban. Ez a távolság azért is fontos, mert a gyártók meghatározzák a kültéri és beltéri egységek közötti minimális és maximális szerelési távolságot. A minimum szerelési távolság 2-3 méter a maximális kisebb készülékek esetén 10-15 méter. Nagyobb ipari készülékek esetén a klíma szerelési távolság ennek akár a többszöröse is lehet.

Minimális csőhossz 2-3 méter ez azért fontos, mert ettől rövidebb szerelés esetén a beltéri egységben áramló hűtőközeg zaja nagyon erős lehet, és a kültéri egység hangját is jobban bevezetik a csövek.

Klímaszerelés maximális távolsága fontos a készülék hatásfoka és élettartalma szempontjából. Egy bizonyos távolságon túl a készülékek teljesítménye és hatásfoka romlik, ezért túl messzire nem érdemes a kültéri és beltéri egységeket egymástól szerelni. Minden készüléknél meg van adva a maximális szerelési távolság. A szerviz leírásokban az is meg van adva, hogy a beltéri és kültéri egység között mekkora szintkülönbség lehet. Ennek a túllépése garanciavesztéssel járhat, mert a készülék túl hosszú klímacsövezés esetén nem tud megfelelően működni. Egyes esetekben az előre töltött mennyiséghez hozzá kell tölteni ami jelentősen megnöveli a szerelési költséget

 1. Lakás klímatöltés

Klímaszerelés esetén minden klíma elő van töltve bizonyos csőhosszúságig. Ez az érték készülékenként változik kisebb lakás klíma készülékek esetén ez 7-8 méter nagyobbaknál 10-15 méter. Ne dőljön be annak a trükknek, hogy a klímát új korában fel kell tölteni, abban az esetben, ha a szerelési távolság nem haladja meg a katalógusban megadott értéket, akkor a klímára nem kell rátölteni.  Ha szerelési távolság hosszabb, mint a katalógusban adott érték, akkor rá kell tölteni a szervizkönyvben előírt értéket. A hűtőközeg rátöltés mennyisége függ a csövek átmérőjétől és a szerelés hosszától, de ez minden esetben függ a gyártói előírástól.

Előfordulhat, hogy a készülék szerelésekor kiderül, hogy a készülékben nincs, hűtőközeg ez több dolog miatt lehet. A gyártó nem töltötte fel, vagy a készülékből elszivárgott, mert a csatlakozások nem lettek megfelelően lezárva, vagy a kültéri lyukas. Ezek az esetek ritkán fordulnak elő, de ha mégis akkor mindenképen jegyzőkönyvet kell felvenni. A hiányzó hűtőközeget pótolni kell ez egyrészt elég költséges másrészt, ha esetleg a készülék továbbra is szivárog, akkor azt el kell hárítani.  Ha nincs dokumentálva a kezdeti klímagáz hiány, akkor azt később nehezebb lesz igazolni a garanciális ügyintézés alatt.

 1. Klímatöltés árak

Egy lakásklíma hűtőközeggel való feltöltés ára függ attól, hogy milyen hűtőközeggel van töltve a készülék. Sok fajta hűtőközeg  van forgalomba. Jelenleg a leg elterjedtebb az R32 hűtőközeg és már szinte csak ezzel kerülnek forgalomba a készülékek. A hűtőközeg töltés ára igen drasztikus lehet, attól függően milyen készülék és mekkora a töltet, akár több tízezer nagyobb rendszereknél több százezer forint is lehet. Egyes hűtőközegek kilónkénti ára 30.000. Ft feletti költséget taksál, ezért a rendszerek tömítettségére nagy hangsúlyt kell fektetni. Ha egy klímából elillan a hűtőközeg akkor , nem elég azt utántölteni a rendszert meg kell nyomáspróbázni. A nyomáspróba és az esetleges javítási költség mind hozzáadódnak a klímatöltés árához.

 1. Split klímaszerelési idő

Egy normál lakossági split klíma berendezés felszerelési ideje a kiszállástól a takarításig hozzávetőlegesen 4-5 órát vesz igénybe, de természetesen ez a helyszíni adottságoktól függően igencsak változhat. A munkát nagymértékben lassítja, ha az épület közelében nincs megfelelő parkolási lehetőség több szintes épület valamelyik felső emeletén történik, illetve nincs lift. A telepítési távolság a kültéri és beltéri egységek között szintén növeli a beszerelés idejét, de a kondenz elvezetés, áram kiépítés és több fal átfúrása is mind-mind  tényező amelly megnöveli az alap szerelési időt. Természetszerüleg, bár nem minden esetben, de  ezekkel arányban növekszik a szerelési díj költsége is.

 1. Klímaszerelés ára, olcsó vagy drága?

A klíma telepítésnél azért nagyon fontos a szakember kiválasztása, mert meghibásodás esetén Ő az aki elsődlegesen eljár a hiba megszüntetés érdekében. Azaz  közvetit a gyártó és az Ügyfél között. Olyan szerelések esetén  melyek a készülék tönkremenetelét okozzák még a garancia lejárta előtt és aki szerelte már nem elérhető abban az esetben már az újonann kiszálló szakember ritkán tudja a kélszüléket garanciális alapon javítani. Sokszor még a lakásba sem kell bemenni ahhoz, hogy megállapítsuk, nem a készülékben keresendő a hiba. Egy gyakorlott szervizes már a távolból megmondja, hogy az adott berendezést szakember, vagy szakbarbár üzemelte be. A kontár szerelésekre sajnos a garancia nem vonatkozik.

Amikor a szervizes kolléga kéri az ügyfelet, hogy mutassa meg a számlát a gépről és a szerelésről valamint a kitöltött garanciajegyről, vagy igazolja a karbantartást, természetesen számlával akkor csak csóválja a fejét a kedves ügyfél.

Ha hiányoznak a garanciális feltételek akkor drága volt az olcsó klímaszerelés! Persze amikor a “szakemberünk” csak úgy  fusiban munka után a lopott anyaggal 32 ezer forintért számla nélkül feltelepítette, akkor nagyon olcsónak volt és mindenki boldogan konstatálta a helyzetet. Azután jön a fekete leves, miután a készülék meghibásodás költsége nem hárítható át a Gyártóra, forgalmazóra mert itt már röpködnek a több tizezres akár számok… Ha szerencséje van és a készüléknek nincs nagy hibaja akkor is belekerülhet 60-nyolvan ezer forintba. Ha viszont alaplap, vagy vezérlő panel hibásodik meg akkor esetenként jobban jár az ügyfél, ha új készüléket vásárol mert olcsóbban megúszhatja a javítás helyett..

Az AsKlíma esetében az átlag  klímaszerelés ára 50-70 ezer forint körül van  kezdődik, ebbe benne van 2 ember munkabére, az anyag költség, kiszállás, üzemanyag, parkolás az előzetes felméréstől az ajánlat készítésig a szerszámok az iroda és telefon költség és minden egyéb adó és járulék a GARANCIA vállalás, és minden ami egy klímatelepítéssel eggyütt jár.

A klímaszerelés ára függ a helyszíntől a szerelési távolságtól a magasságtól a készülék teljesítménytől, kialakításától darab számától.

Milyen teljesítményü klímaberendezésre van szükségem…?

Fontos kérdés milyen és mekkora klímát vegyek. A szükséges teljesítmény gyors meghatározására többféle módszer létezik, de nagyobb épületek összetettebb rendszer esetén elengedhetetlen tervező bevonása is. Egy hagyományos épület esetén 10m2 alapterületre 1 kW hűtési energiát számolhatunk. Például egy 35m2 nappali helység hőigénye 3,5 kW. Pontosabb meghatározást kapunk, ha az alapterületet jelen esetben 35m2 megszorozzuk a belmagassággal. Egy átlagos szoba magasság 2,7 m x 35m2 ez megadja a helység térfogatát, ami jelen esetben 94,5m3. Ha a helység térfogatát megszorozzuk 35W/m3 értékkel 94,5x35W akkor 3,3 kW szükséges hűtési teljesítményt kapunk. Ez a kalkulációs mód pontosabb mert pl. egy 4 méter belmagasságú lakás esetén a hűtési igény már 4,9 kW körül fog alakulni.

A valóságban, ha pontos értéket akarunk kapni a szükséges hűtési-fűtési igényről, akkor az alábbi szempontokat, kell figyelembe venni. 

 • az épület elhelyezkedése, tájolása
 • a nyílászárók mérete, szigetelése
 • az épület szigetelése
 • az árnyékolás
 • a helységben tartózkodó személyek száma és azok tevékenysége
 • a helységben lévő fényforrások egyéb berendezések hő leadása
 • hőterhelés

A fenti adatok alapján érzékelhető, hogy két azonos területű és magasságú, de eltérő kialakítású épület esetén nagymértékben eltérő hűtési vagy fűtési teljesítményre lehet számítani. Más a hűtési igénye egy panellakásnak a tizedik emeleten és más a földszinten is. Ezek között akár nagyságrendi különbség is lehet.

Hívjon minket bizalommal és segítünk!

Ügyfélszolgálat: 08:00 - 19:00

Telefonszám:

Visszahívást kérek